Barnslig, provokativ, excentrisk men också generös och seriös.
Några av omdömena om Lasse Diding, världens mest kända Varbergsbo.
Författaren och journalisten Per Nygren har skrivit en bok om den omsusade Diding.
Måndag 25 januari höll Nygren en föreläsning inför ett 20-tal journalistseniorer i Haga församlingshus i Göteborg.
”Lasse blev väldigt avundsjuk på att jag skulle hit och prata om boken. Det hade han velat göra men ringde från Gran Canaria dit han åkt med 25 böcker som han skall läsa där. Lasse är en boknörd”, säger Per Nygren.
Diding har instiftat det omdiskuterade Lenin-priset som delas ut varje år till belackares stora förtret men muntert skrockande Lasse Diding. Han gillar motstånd och att provocera.
”Vi träffades första gången 1970 i samband med FNL-gruppen i Göteborg, berättar Per Nygren.
Lasse ville anordna ett kaffelotteri till stöd för Vietnam men det tyckte vi var för kommersiellt och gjorde en insamling istället.”
”Sen gick det väl ett 30-tal år innan de två träffades igen. Diding hade tagit över Jan Myrdals enorma boksamling, drev två hotell och var mångmiljonär.”
”Jag föreslog att han skulle skriva en bok om sig själv och ge en mer nyanserad bild av sig själv. Men han ville att jag skulle skriva istället”, säger Per Nygren.
Boken tog tre år att färdigställa.
”Vi har nog suttit cirka 100 timmar och pratat i tvåtimmarssejourer. Sen har jag ju läst på också”, säger Nygren.
En av anekdoterna om Diding är att han erbjöd Varbergs kommun 600 000 kronor om året för att ändra det gamla namnet Påskbergsvallen till Leninstadion. Det gick inte igenom. Numera är fotbollsstadion uppkallad efter ett kommunalt bolag.
Lasse Diding planerar också ett ”Leninland” med en staty av Lenin på området.
Men varför denna vurm för Lenin?
”Lasse tror på en rättvisare värld och Lenins rätt till uppror. Sen att det inte blev så bra till slut är en annan femma”, säger Per Nygren.
Text: Lars Bred
Foto: Leif Montell