Visst är den spännande, teaterns värld.

Det erfor de tolv medlemmar i VJS, Västsveriges Journalistseniorer, som hörsammat inbjudan att besöka Göteborgs Stadsmuseum och dess utställning Frispel.

Det är en utställning som berättar historien om hur teatern blev en del av Göteborgs kulturliv. Det började så smått redan på 1700-talet, växte sakta men säkert för att blomma ut på allvar efter förra sekelskiftet.

Det fanns en period när det var gott om scener i Göteborg, med olika inriktning. Här har funnits scener för alla olika inriktningar, både tal- och musikteater och inte att förglömma dans.

Om allt detta berättar utställningen på museets tredje våning, inte helt lätt att hitta om man inte varit på museet tidigare. Texten till utställningen har VJS:s egen styrelseledamot Lis Hellström Sveningson stått för och därför föll det sig helt naturligt att det var hon som guidade oss runt på utställningen.

Utställningens namn, Frispel, gör gärna att man förleds att tro att den bara handlar om de fria teatergrupperna men var lugn. Här får man HELA historien.

Ta gärna vägen förbi Stadsmuseet och besök utställningen. Efter det blir säkert kommande teaterbesök intressantare.

Text och foto:
Leif Montell

Lär känna VJS:s styrelse. Här presenterar de sig >>

Lennart Karlsson spanar in några av bilderna på utställningen.

Mycket att se och mycket att fundera över.

FRISPEL – scenkonst i förvandling 1960-2000. Göteborgs Stadsmuseum. Foto: Kristin Lidell.