Den blivande schlagerdivan Zara Leander bad att få provsjunga för nyblivna Radiotjänst i Göteborg på 1920-talet. Det gick inte så bra. Hon fick betyget ”vi ha inget bruk för hennes oförmåga”. Sen blev hon stor stjärna i Europa. Så kan det gå.
Anekdoten berättade Lars-Åke Engblom inför Västsveriges Journalistseniorer 3 maj.
Men radion skulle bli proffsigare med tiden och ett stort genombrott blev programmet ”Optimisten och pessimisten”. Göteborgaren Ludde Gentzel var optimisten med humor och värme och stockholmaren Eric Abrahamsson var pessimisten. Programmet tillhör radions genom tidernas mest åhörda program och fick hela landet att stå stilla på 1940-talet.
Engblom är professor i medie- och kommunikationsvetenskap och har skrivit boken ”En himla massa program” om 100 år av radio- och tv-produktion i Göteborg.
Televisionens stora genombrott var i samband med fotbolls-VM i Sverige 1958. Mycket av produktionen lades i Göteborg. Matcherna kunde ses i hela Sverige och i Europa. I svartvitt givetvis.
Det första tv-programmet som producerades i Göteborg var ”Humle och Dumle”, signerat dåvarande chefen Nils Dahlbeck.
TV-huset på Delsjövägen, kallad ”Synvillan” invigdes 1970 och Göteborgs tv:s guldår inleddes med succéer som ”Jubel i busken”, som inte gillades i Stockholm men som snabbt blev populärt i hela Sverige, ”Hem till byn”, serien som gick långt in på 2000-talet. Lars-Gunnar Björklund värvades från Stockholm och drog igång Tipsextra som blev en megahit.
TV-teatern producerade den hittills största tv-succén, ”Raskens” efter en bok av Vilhelm Moberg och med Sven Wollter i huvudrollen. 75 procent såg serien första gången den sändes 1976, och 90 procent om man räknar in reprisen.
Sen kom kommersiella radion och tv:n. Från lokal-tv i Göteborg hittade formatet ”Bingolotto” in i tablån och blev en jättesuccé.
Som sagt, en himla massa bra radio och tv-program har gjorts i Göteborg och görs fortfarande.
Varför har då inte Göteborg fått en egen tv-kanal när Synvillan genererat så många tittarsuccéer?
Men viljan hos ledningen i Stockholm har inte funnits och politikerna har inte heller kunnat samla sig kring den tanken. När TV 4 såg dagens ljus fanns tanken att den kanalen skulle kunna läggas ut på distrikten med säte i Göteborg men det föll.
Tv- och radioproduktionen är styrd från Stockholm, tv-teatern avvecklades 2012.
”Alla programbeslut tas numera i Stockholm. Självständigheten är borta. Alla produktionsbolag finns i Stockholm”, säger Engblom.
Dessa program är Göteborg-tv:s tio i topp-lista, enligt Lars-Åke Engblom:
Jubel i busken
Tipsextra
Hem till byn
Raskens
Svenska hjärtan
På spåret
Kurt Olsson
Bingolotto
Uppdrag granskning
Text: Lars Bred
Klicka på bilderna för att se dem i större format.